Home Τμήματα Εκδρομικό ΣΛΟΒΕΝΙΑ 2010
ΣΛΟΒΕΝΙΑ 2010 PDF Εκτύπωση E-mail
Εκδρομικό


Γιάννης Μπάμπος

Αξέχαστες στιγμές έζησαν φίλοι και μέλη της Α.Λ.Κ. στην καλοκαιρινή απόδραση στη Σλοβενία. Η ομάδα μικρή, αλλά οι στόχοι μεγάλοι, με εκπαίδευση και όμορφες στιγμές στα top του προγράμματος!

Η είσοδος του ποταμού Soca πιθανώς να θύμιζε τοπία γνώριμα στους περισσότερους... ίσως και με λίγη γεύση από Ελλάδα...

 

slovenia2

΄Ομως λίγα λεπτά πιο κάτω και η ροή των κρυστάλινων νερών θα τους οδηγούσε σε φύση μαγευτική σχεδόν παραμυθένια...

slovenia3

 

slovenia4

Στιγμές χαλάρωσης στα περιηγητικά μονοπάτια που οδηγήσαν την ομάδα σε γωνιές αξέχαστες...

slovenia5 slovenia6

Ακόμη και για τους μικρούς συνταξιδιώτες...

 

 

slovenia7

΄Ομως ένα τέτοιο ταξίδι πιθανώς να μην είχε ενδιαφέρον για έναν καγιάκερ αν η χαλάρωση κι ομορφιά δεν έδιναν τόπο σε στιγμές έντασης και πρόκλησης...

slovenia8 slovenia9
Νίκος Ρώμπαπας Νίκος Μπουλούκος
slovenia10 slovenia11
Ηλίας Μακρής Γιώργος Μαργαρίτης

Και ακολουθεί ο Γιάννης Χολέβας, ο οποίος μας ξεναγεί μ΄ένα άρθρο που έγραψε για την καλοκαιρινή αυτή εξόρμηση στη Σλοβενία...

slovenia12

Γιάννης Χολέβας

ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΑΓΙΑΚ ΣΤΗΝ ΣΛΟΒΕΝΙΑ / Αθηναική Λέσχη Καγιάκ / 1-8/8/2010

κείμενο: Γιάννης Χολέβας

φωτογραφίες: Γιώργος Μαργαρίτης – Γιάννης Μπάμπος

Η ιδέα: Στα πλαίσια της ανάπτυξης του τμήματος εκδρομών καγιάκ του συλλόγου, η πρόταση του Γιώργου Μαργαρίτη (υπεύθυνου του αντίστοιχου τμήματος) να γίνει η πρώτη καλοκαιρινή εβδομαδιαία εκδρομή στην Σλοβενία βρήκε απόλυτα σύμφωνο το Δ.Σ. του συλλόγου που του έδωσε το πράσινο φώς από τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς.

Η πρόταση: Οκτώ ημέρες στις αρχές Αυγούστου στην Σλοβενία, που θα περιείχαν έξη ημέρες καγιάκ αλλά και επίσκεψη μερικών αξιοθέατων στα διαλλείματα των καταβάσεων.

Λίγα λόγια για την περιοχή

Επιλέχθηκε η περιοχή του Bovec (Σλοβενία) που βρίσκεται στις Ιουλιανές Άλπεις (Triglav National Park) γιατί εκεί ρέει ο ποταμός Soca που με τα σμαραγδένια κρυστάλλινα νερά, σκάλες και τα φαράγγια του, αποτελεί ένα παράδεισο διασκέδασης και βελτίωσης των δεξιοτήτων των καγιάκερς κάθε επιπέδου. Τα ξεκάθαρα περάσματα, οι καθαρές γραμμές, και η pool & drop φύση των καταβάσεων, είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν τον Soca από άλλα αλπικά ποτάμια. Ο Soca πηγάζει από ένα βουνό, στα σύνορα της Σλοβενίας με την Αυστρία και την Ιταλία και ρέει μέσα από δεκάδες φαράγγια που δημιουργήθηκαν μέσα από την σμίλευση του καρστικού βράχου. Αποτελεί ένα από τους κλασικούς προορισμούς για καγιάκ, λόγω του μεγάλου μήκους του αλλά και των διαφορετικής δυσκολίας τμημάτων του. Η πόλη του Bοvec, απέχει περί τα 560 χλμ, από την Ανκόνα.

Η προετοιμασία: Με τον σκελετό της εκδρομής ήδη στο μυαλό του, ο Γιώργος δημιούργησε μια μικρή ευέλικτη ομάδα με μέλη την Ελευθερία Τσουκνάκη, και τον Αρίστο Γρηγοριάδη. Έτσι ξεκίνησε η προετοιμασία και είχε σαν αποτέλεσμα την ενημέρωση όλων των μελών και φίλων του συλλόγου σχετικά με την εκδρομή μέσω της “ανάρτησης της”, στον διαδικτυακό τόπο του συλλόγου.

Το ενδιαφέρον: Οι πολλές ερωτήσεις, και το μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην εκδρομή, είχαν σαν αποτέλεσμα την συγκέντρωση πάνω από οκτώ συμμετοχών, κατά την λήξη των πρώτων δηλώσεων συμμετοχής, και φυσικά βρίσκονταν σε αναμονή απάντησης περί τα τέσσερα ακόμη άτομα.

Και ενώ η προετοιμασία συνεχίζονταν, και πλησίαζε το καλοκαίρι τέσσερεις από τις συμμετοχές ακυρώθηκαν δύο για προσωπικούς λόγους και άλλες δύο λόγω απρόβλεπτων εργασιακών εξελίξεων.

Παρόλα αυτά η απόφαση του συλλόγου παρέμενε θετική για την πραγματοποίηση της εκδρομής, εφόσον αυτή ήταν ακόμα και με τέσσερεις συμμετοχές οικονομικά αυτοτελής (δεν παρουσίαζε οικονομική ζημία).

Έτσι λοιπόν η προετοιμασία συνεχίστηκε, προσθέτοντας στις συμμετοχές περί τις δεκαπέντε ημέρες πριν την αναχώρηση για Σλοβενία, άλλα δύο άτομα για τις τέσσερεις από τις έξη ημέρες καγιάκ.

Στην ομάδα προετοιμασίας για τις τελευταίες τριάντα ημέρες προστέθηκαν η Χριστίνα Δημητριάδη, μαζί με την Ντόρα Κοτσαύτη, σε αντικτάσταση της Ελευθερίας και του Αρίστου.

Περί τις δέκα ημέρες πριν την αναχώρηση άρχισαν να υλοποιούνται όλες οι απαραίτητες εργασίες (ψώνια τροφίμων, συγκέντρωση σκαφών, ομαδικός εξοπλισμός κ.α), με αποκορύφωμα την Τετάρτη 28/7 το βράδυ να έχει φορτωθεί το αυτοκίνητο (Kangoo 4X4) και το τρέιλερ της εκδρομής, και να δίνονται οι τελευταίες λεπτομέρειες σε όλους τους συμμετέχοντες για την ημέρα, ώρα και μέρος συνάντησης στην Σλοβενία.

Χρονικό της εκδρομής:

 

slovenia13

Σάββατο 31/7 και περί την 05:00 με βρίσκει να ταξιδεύω για Πάτρα από Αθήνα με το Kangoo και το τρέιλερ αλλά και συνεπιβάτες τον Γιώργο Μαργαρίτη, την Χριστίνα Δημητριάδη και την Ντόρα Κοτσαύτη. Περί την 12:00 συναντάμε στην Πάτρα και τον Νίκο Ρώμπαπα με το οικογενειακό αυτοκίνητό του και φυσικά όλη την οικογένεια (Χριστίνα –σύζυγος- και Ευαγγελία, Γιώργος και Ιωάννης –τέκνα-).

Περί την 14:30 ξεκίνησε το ταξίδι για την Ανκόνα, με όλους μας πολύ κουρασμένους και καθισμένους στο κατάστρωμα του πλοίου αναμένοντας το βράδυ , που θα ξαπλώναμε μέσα στους υπνόσακους μας για να ξεκουραστούμε από το μαζεμένο εργασιακό αλλά και προετοιμασίας στρες της τελευταίας εβδομάδας.

slovenia14

Το ταξίδι κύλησε με κουβεντούλα, ύπνο αλλά και τις τελευταίες πινελιές που “μπήκαν” στην οργάνωση της εκδρομής.

Κυριακή 1/8 και περί την 14:00 είχαμε αποβιβαστεί στην Ανκόνα και είχαμε πάρει κατεύθυνση για τον προορισμό μας ο οποίος απείχε περί τα 560 χλμ. Περάσαμε τα σύνορα της Σλοβενίας περί την 17:30 και στις 20:30 είχαμε φτάσει στον Ξενώνα Albin Appartments στο χωριό Zaga της περιοχής του Bovec. Γρήγορη παραλαβή του ξενώνα από τον ιδιοκτήτη του, και μετακίνηση για την πόλη του Bovec για το πρώτο δείπνο στην κλασσική Pizzeria της πόλης στην οποία μπορείς να βρεις πάρα πολύ μεγάλη ποικιλία φαγητών εκτός από pizza, αλλά και το μόνο μαγαζί που μπορείς να παραγγείλεις φαγητό μετά την 21:00.

Περί την 24:00, έφτασε και ο Νίκος Μπουλούκος ο οποίος είχε επιλέξει να έρθει αεροπορικώς. Έτσι όλοι μαζί ξεκινήσαμε τις εργασίες (ξεφόρτωμα τρέιλερ και αυτοκινήτου, καθαρισμός του ξενώνα -είμαστε λίγο “κολλημένοι” με την καθαριότητα - , τακτοποίηση τροφίμων από Αθήνα και καταφέραμε να ξενυχτήσουμε την πρώτη ημέρα παραμονής στην Σλοβενία.

Δευτέρα 2/8 και σαν μην ήταν αρκετό το ξενύχτι της Κυριακής, βρεθήκαμε στην αγορά του Bovec από την 07:30 για να ξεναγήσω την Ντόρα σε όλα τα απαραίτητα μέρη που έπρεπε να ξέρει για τις σχετικές προμήθειες, ως η επίσημη μαγείρισσα της εκδρομής, αλλά και να ψωνίσουμε σχεδόν τα πάντα για τις τρείς πρώτες ημέρες. Ο Νίκος Μπουλούκος., πήγε τα κρουασάν και τα γάλατα στο σπίτι για τους υπόλοιπους και μείς παραμείναμε για τα υπόλοιπα ψώνια μέχρι το μεσημέρι. Περί την 14:00 αναχώρηση για την πρώτη κατάβαση που έγινε στο τμήμα του Soca από Srpenica 1 μέχρι και Srpenica 2 (περί τα έξη χλμ. δυσκολίας από I-III WW).

Ήλιος καταγάλανα νερά, ήσυχο τμήμα ποταμού για τα πρώτα δύο χλμ., σε συνδυασμό με τις άσπρες αμμουδιές του ποταμού αλλά και τα καταπράσινα βουνά της αντίστοιχης κοιλάδας ήταν τα στοιχεία που μας έκαναν την καλύτερη υποδοχή στην Σλοβενία. Το κομμάτι της Srpenica 1 σου δίνει την καλύτερη ευκαιρία για ζέσταμα, ώστε να υποδεχτείς με μεγάλη χαρά και πολύ παιχνίδι τα “rock gardens” της Srpenica 2. Περί τις τρείς ώρες καγιάκ με αρκετό παιχνίδι και πηγαίνοντας από eddy σε eddy,ήταν αρκετά για να “εξαφανίσουμε” το βραδινό που είχε ετοιμάσει η Ντόρα αλλά και να έχουμε πριν την 22:00, την επαφή με το κρεβάτι μας.

Τρίτη 3/8 Περί την 12:00 ξεκινήσαμε για την δεύτερη κατάβαση που ήταν το τμήμα του Soca από Velika Korita μέχρι Geschosa (περί τα 14 χλμ.δυσκολίας από I-III (+) WW).Αυτό το τμήμα του ποταμού περιέχει και το τρίτο φαράγγι του Soca, όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη δυσκολία.

Η κατάβαση ξεκίνησε με την είσοδό μας στο τέλος του δεύτερου φαραγγιού του Soca, και κωπηλατώντας αντίθετα με το ρεύμα. μέχρι το σημείο που είναι αδιαπέραστο το τμήμα του ποταμού λόγω του ότι έχει κλείσει από τεράστια βράχια, λόγω κατολίσθησης.

Αμέσως μετά ξεκινήσαμε την κατάβασή μας, στο πρώτο κομμάτι του ποταμού και για τα τρία πρώτα χιλιόμετρα δυσκολίας πρώτου βαθμού, η βροχή δυνάμωνε μετατρεπόταν σε χαλάζι, και σε συνδυασμό με την ομίχλη, δυσκόλευαν ακόμα και αυτό το εύκολο τμήμα του ποταμού. Σταθήκαμε όμως τυχεροί γιατί η ένταση της βροχής χαμήλωσε πάρα πολύ, μόλις φτάσαμε στο πέρασμα του πολυβολείου (100 μέτρα ΙΙΙ (-) μέχρι ΙΙΙ WW). Το επόμενο πέρασμα μετά το πολυβολείο μας κράτησε σε ένταση (σκάλα περί τα είκοσι μέτρα και δυσκολίας ΙΙΙ WW) για να βρεθούμε σε λίγο στην είσοδο του τρίτου φαραγγιού, μελετώντας το πέρασμα της εισόδου αλλά και το πέρασμα στην μέση του φαραγγιού. Μετά την απαραίτητη “μελέτη”, “το κάναμε” και αφού περάσαμε και το πέρασμα στο μέσον του φαραγγιού, βρεθήκαμε να τρώμε φρούτα, σάντουιτς κ.α, ανταλλάσσοντας απόψεις για τα περάσματα στο τρίτο φράγγι του Soca. Συνεχίσαμε σε ένα τμήμα ποταμού ΙI WW, με αρκετά βράχια για παιχνίδι μέχρι και την ένωση με το ποτάμι Koritnica. Μετά από δυο περίπου χιλιόμετρα δυσκολίας I-II WW, φτάσαμε στην Geshosa, που ήταν και το τέλος της σημερινής μας διαδρομής. Η βροχή συνεχιζόταν και μετά από μια μικρή βόλτα στο Bovec, επιστρέψαμε στον ξενώνα για μπάνιο και φαγητό. Με την άφιξή μας συναντήσαμε και τον Ηλία Μακρή και Γιάννη Μπάμπο, που είχαν μόλις αφιχθεί για να προστεθούν και αυτοί στην ποταμίσια ομάδα.

Τετάρτη 4/8 Περί την 10:30, η ομάδα κατευθύνθηκε για ψώνια καγιάκ, στην περιοχή του Tirnovo και συγκεκριμένα στο κατάστημα Alpin Action. Μετά από ένα “shopping therapy”,βρεθήκαμε όλοι μαζί στην είσοδο της Srpenica 1 με στόχο να κάνουμε ακριβώς το ίδιο τμήμα του ποταμού, όπως την Δευτέρα αλλά με αρκετό νερό παραπάνω λόγω της έντονης βροχόπτωσης της Τρίτης. Ηλίας & Γιάννης βρέθηκαν ενθουσιασμένοι στο τέλος της διαδρομής, μετά την πρώτη κατάβασή τους στην Σλοβενία. Το ποτάμι με είκοσι εκατοστά νερού παραπάνω, ήταν “χάρμα”.

Νωρίς το απόγευμα είχαμε επιστρέψει στον ξενώνα, και ετοιμαζόμασταν για την απογευματινή πεζοπορία. Έτσι βρεθήκαμε στο ιστορικό μονοπάτι του Kobarid, να εξερευνούμε στοές και εγκαταλελειμμένα πολυβολεία του 1ου Παγκοσμίου πολέμου, κατευθυνόμενοι για τον καταρράκτη Kojak.

Περί την 19:30, ήμασταν πίσω στον ξενώνα και ξεκινήσαμε την προετοιμασία του barbeque. Ο Γιάννης Μπάμπος, που είχε αναλάβει το ψήσιμο του χοιρινού κρέατος, των λουκάνικων, των σουβλακιών κοτόπουλου καθώς και των πατατών, πήρε τα συγχαρητήρια από όλη την ομάδα στο τέλος του δείπνου. “Πολύ χορτάτοι” ξεκινήσαμε για τα κρεβάτια μας, περί την 23:00.

Πέμπτη 5/8 Η πρόγνωση και για την σημερινή ημέρα ήταν βροχές όχι μεγάλης έντασης αλλά από το μεσημέρι και μετά.

Έτσι το πρωί περί την 09:30 είχαμε ξεκινήσει για το ποτάμι, περί την 10:10 ήμασταν στην είσοδο της Velika Korika, για να κάνουμε το τμήμα του ποταμού που είχαμε κάνει την Τρίτη 3/8 και περί την 11:00, ήμασταν στο νερό. Ο ουρανός συννεφιασμένος αλλά η στάθμη του νερού δεκαπέντε εκατοστά παραπάνω από την προχτεσινή μας κατάβαση μας έκανε να ευχαριστηθούμε περισσότερο το πέρασμα του πολυβολείου, αλλά και τα δύο περάσματα στο φαράγγι.

Γλυκό και καφές στο Bovec, και επιστροφή στο σπίτι για δείπνο. Κουβεντούλα για την σημερινή ημέρα, απόφαση για την αυριανή κατάβαση να γίνει πολύ πρωί, λόγω έντονων βροχοπτώσεων από το μεσημέρι και μετά, και φυσικά ύπνος πριν τις 23:00.

Παρασκευή 6/8 Περί την 11:30 βρεθήκαμε να κατεβαίνουμε το μονοπάτι από την Οτόνα για την είσοδο του ποταμού. Το σημερινό πρόγραμμα προέβλεπε το τμήμα από την Οτόνα μέχρι την γέφυρα Napoleon (περί τα 5 χλμ., δυσκολία ΙΙ-ΙΙΙ(+). Μετά από είκοσι λεπτά περπάτημα σε μονοπάτι με μεγάλη κλίση και με φορτωμένα τα σκάφη στους ώμους μας, βρεθήκαμε κάτω από το τελευταίο πέρασμα του siphone gorge. Επεξεργασία του τελευταίου περάσματος μέσα από τα καγιάκ και εκκίνηση για το σημερινό τμήμα του ποταμού. Στάση αριστερά για επιθεώρηση των δύο σιφονιών, στήσιμο της ασφάλειας και πραγματοποίηση του περάσματος από όλη την ομάδα. Το επόμενο rock garden που ήταν ακριβώς μετά από το πρώτο πέρασμα, κράτησε την ομάδα σε ένταση, και για τα υπόλοιπα rock gardens τα οποία εναλλάσσονταν με τμήματα ποταμού ΙΙ(+). Ενώ φτάναμε στο τέλος της διαδρομής η προβλεπόμενη βροχόπτωση ξεκίνησε αλλά δεν εμπόδισε την ομάδα να εκφράσει την μεγάλη της συμπάθεια για αυτό το τμήμα του ποταμού και να το ονομάσει ίσως και το καλύτερο από τα τμήματα του Soca που είχε κάνει μέχρι τότε.

Το απόγευμα προέβλεπε kayak shopping therapy. Το βράδυ μας βρήκε για το κλασσικό δείπνο της τελευταίας ημέρας στο camping Lazar (κανονικά θα γίνονταν Σάββατο), για να αποχαιρετίσουμε τον Ηλία & τον Γιάννη, γιατί από την επομένη θα συνέχιζαν με ποδήλατο καταβάσεων στο Maribor της Σλοβενίας, τις υπόλοιπες ημέρες των διακοπών τους.

Πολύ ωραίο φαγητό, πολύ ωραίες γλυκές κρέπες σε ένα πολύ παραδοσιακό περιβάλλον με πολύ καλές τιμές έκλεισαν την Παρασκευή.

 

slovenia15

Πολύ ωραίο φαγητό, πολύ ωραίες γλυκές κρέπες σε ένα πολύ παραδοσιακό περιβάλλον με πολύ καλές τιμές έκλεισαν την Παρασκευή.

Σάββατο 7/8 Αφού αφήσαμε την Ντόρα και την Χριστίνα Ρώμπαπα για rafting, ξεκινήσαμε την διαδρομή προς την Trenta για αν επισπευτούμε τις πηγές του Soca.Πραγματικά πολύ ωραία διαδρομή με το αυτοκίνητο αλλά και πάρα πολύ ωραία η διαδρομή με τα πόδια για να φτάσεις στις πηγές του Soca (διάρκεια περί τα 20-25 λεπτά).Το θέαμα στις πηγές φανταστικό. Πραγματικά σμαραγδένιο νερό που μαζεύεται όλο σε ένα σπήλαιο και που υπόγεια διοχετεύεται στον Soca.

Επιστροφή το απόγευμα, στον ξενώνα και ετοιμασία για κατάβαση του slalom course (250 μέτρα, δυσκολίας ΙΙ-ΙΙΙ(+).

Περί την 17:00 ξεκινήσαμε να κατεβαίνουμε την Srpenica 2 με στόχο την προθέρμανσή μας για την κατάβαση του slalom course. Περί την 17:45, βρεθήκαμε να κατεβαίνουμε το slalom course, από eddy σε eddy, κάνοντας το ωραιότερο rock garden του Soca. Η διαδρομή pool & drop, σε έκανε να είσαι σε συνεχή ένταση για το επόμενο πέρασμα. Βέβαια το κατεβήκαμε by the book (σχετικά με την ασφάλεια και την κίνηση μιας ομάδας στο ποτάμι) , διότι αμέσως μετά την έξοδό του, ξεκινάει το περίφημο siphon gorge, στο οποίο δεν θα πρέπει να καταλήξει εκεί σκάφος αλλά ούτε και κολυμβητής. Η απότομη ανηφόρα της εξόδου από το ποτάμι μας οδήγησε στα αυτοκίνητα και μας βρήκε “με γεμάτες μπαταρίες” να έχουμε τελειώσει το καγιάκ στην Σλοβενία.

Επιστροφή στον ξενώνα, προετοιμασία του εξοπλισμού για φόρτωμα στα αυτοκίνητα Kangoo & Alambra (Νίκου Ρώμπαπα), και περί την 24:00 δείπνο με χοιρινό και πουρέ από την Ντόρα.

Κυριακή 8/8 Το πρωί μας βρήκε να φορτώνουμε τα υπόλοιπα πράγματα στο τρέιλερ και στο kangoo, και κατά την 11:00, να αποχαιρετούμε τον ιδιοκτήτη του ξενώνα, και να κατευθυνόμαστε για τα τελευταία ψώνια στο Bovec. Κατά την 14:00 ξεκίνησε ο Νίκος Μπουλούκος για την Ljubljana , και εμείς με το kangoo & το τρέιλερ για την παραλία της Sinigalia, τριάντα χλμ., πριν την Ανκόνα, όπου θα διανυκτερεύαμε εντός του αυτοκινήτου για να επιβιβαστούμε την Δευτέρα 9/8 στο πλοίο για Πάτρα.

 

Γενικότερα για την εκδρομή της Σλοβενίας (Bovec)

  • Πρωτοφανής αριθμός των ανθρώπων που ασχολούνταν με τα σπορ του ποταμού, πράγμα το οποίο κάποιες φορές δημιουργούσε και το φαινόμενο της αναμονής σε κάποια περάσματα του ποταμού
  • Έξη ημέρες καγιάκ σε διαφορετικά τμήματα του ίδιου ποταμού
  • Mεσαία στάθμη νερού λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων
  • Εύκολη πρόσβαση στις εισόδους & εξόδους των διάφορων τμημάτων του ποταμού
  • Καταλυτικό στοιχείο η διαμονή στον ξενώνα, όπου γινόταν και όλη η σίτιση προετοιμασμένη από την Ντόρα Κοτσαύτη (Ταμία του Συλλόγου και εθελόντρια στην εκδρομή)
  • Απόλυτα οργανωμένη εκδρομή από τον συντονιστή Γιώργο Μαργαρίτη με χαρακτηριστικά το κέφι και την έγνοια για όλα τα θέματα.
  • Απόλυτη αρμονία στις εντός και εκτός ποταμού σχέσεις των συμμετεχόντων αλλά και μεταξύ των συμμετεχόντων και της οικογένειας Ρώμπαπα.

Νομίζω ότι η πρώτη εκδρομή του συλλόγου στο εξωτερικό έστω και με οριακές συμμετοχές, πέτυχε τους στόχους της, που ήταν να δώσει την ευκαιρία στα μέλη του, να κάνουν καγιάκ σε ένα ποταμίσιο παράδεισο αλλά και να δυναμώσει τις μεταξύ τους σχέσεις.

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση