Home Τμήματα Εκδρομικό Ανοιξιάτικο διήμερο στην ΄Ηπειρο
Ανοιξιάτικο διήμερο στην ΄Ηπειρο PDF Εκτύπωση E-mail
Εκδρομικό

Το καλοκαίρι μπαίνει δυνατά με μια κλασσική αλλά πάντα ενδιαφέρουσα εξόρμηση! Η Αθηναϊκή Λέσχη Καγιάκ στα πλαίσια του πολύ πετυχημένου προγράμματος εκδρομών της φετινής χρονιάς, διοργανώνει ξανά εκδρομή στην πανέμορφη περιοχή των Τζουμέρκων στην Ήπειρο και κατάβαση στους ποταμούς Άραχθο (τμήμα Β’ & Γ’) και Καλαρρύτικο.
br> Η συγκεκριμένη εκδρομή θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 14-15/05/2011 και απευθύνεται σε όλα τα μέλη, τους αθλητές και τους φίλους της Αθηναϊκής Λέσχης Καγιάκ που θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν κατάβαση των δύο αυτών ποταμιών της Ηπείρου με καγιάκ, rafting ή διθέσιο φουσκωτό και να περάσουν ένα αξέχαστο διήμερο κοντά στη φύση.

 

 

Η περιοχή

Τα Τζουμέρκα είναι ίσως η λιγότερο γνωστή και διαδεδομένη περιοχή της Ηπείρου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υστερεί σε τίποτα από τις υπόλοιπες. Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς όγκους της Ελλάδας.

Ένας τραχύς και ανήμερος τόπος, που αποτέλεσε κατά τη μυθολογία το δύσβατο βασίλειο του ήρωα Αθάμαντα, ο οποίος με χαμένα τα λογικά του και κυνηγημένος από την Ήρα βρήκε καταφύγιο στα απόκρημνα αυτά βουνά της Πίνδου, τα Αθαμανικά των αρχαίων, γνωστά σε μας ως Τζουμέρκα.

Η γεωμορφολογία των Τζουμέρκων, που είναι μέρος της οροσειράς της Πίνδου, αποτελεί ένα συμπαγές ορεινό σχηματισμό με πέντε βουνοκορφές του να ξεπερνούν τα 2.000 μ., ενώ τρία ποτάμια (ο Άραxθoς στα δυτικά, ο Αχελώος στα ανατολικά ο Καλαρρύτικος στα βόρεια) οριοθετούν τα ευρύτερα φυσικά σύνορά του.

Στην περιοχή βρίσκονται διάσπαρτα παραδοσιακά χωριά και οικισμοί με σπάνιες φυσικές ομορφιές, όπως το Συρράκο, οι Καλαρρύτες, τα Αγναντα, τα Πράμαντα, ο Καταρράκτης, οι Μελισσουργοί και πλείστα άλλα, το καθένα με το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα.

Το χωριό των Τζουμέρκων Καλαρρύτες, χτισμένο στα 1.200 μ., είναι γνωστό ως το πετράδι ή Αετοφωλιά της Ηπείρου. Είναι χαρακτηρισμένο ως μοναδικός παραδοσιακός οικισμός από τα αρμόδια Υπουργεία και επιμένει να αντιστέκεται στο χρόνο, αποτελώντας έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς των Τζουμέρκων με τα 23 γεφύρια, τις 20 περίτεχνες βρύσες και τα 7 ξωκλήσια –όπως το Μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής ΚΗΠΙΝΑ του 13ου αιώνα και τον Αγ. Νικόλαο του 14ου αιώνα.

Το Συρράκο είναι αρχοντοχώρι των Τζουμέρκων, από τα πιο ιστορικά και τα πιο γραφικά. Είναι χτισμένο στο χείλος απότομης χαράδρας, με τρόπο που να δείχνει ακόμη ότι χτίστηκε έτσι για να παρέχει φυσική οχύρωση και ασφάλεια στους κατοίκους του. Τα λιθόκτιστα σπίτια και αρχοντικά, τα μνημεία, αλλά και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής είναι κάτι το μοναδικό για τον επισκέπτη.

 

Τα ποτάμια

Ο Άραχθος ποταμός είναι ένα από τα σημαντικότερα ποτάμια της Ηπείρου. Μαζί με τους παραπόταμούς του συγκεντρώνει νερά από το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου μεταξύ Μετσόβου και Τζουμέρκων.

Πηγάζει από τη Βόρεια Πίνδο από το όρος Λάκμωνα, στη θέση Οξυά Δεσπότη, σε υψόμετρο 1.700 μ. και εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο μετά από 110 χλμ.
Στην αρχή, διερχόμενος νότια του Μετσόβου, ονομάζεται Μετσοβίτικος, ενώ το όνομα Άραχθος το παίρνει μετά τη σμίξη του με τον ποταμό Διπόταμο.
Ο θρυλικός Άραχθος, με τα πολλά πέτρινα γεφύρια, είναι ίσως το καλύτερο ποτάμι για rafting της πατρίδας μας, αφού με τρεις διαφορετικές διαδρομές, από 2ο έως και 4ο βαθμό δυσκολίας, καλύπτει όλες τις απαιτήσεις.

Όποια διαδρομή και εάν επιλέξει κάποιος, θα απολαύσει μία συναρπαστική κατάβαση, ανάμεσα σε φαράγγια, χαράδρες, σπηλιές και καταρράκτες.
Τα δυσκολότερα περάσματα του ποταμού βρίσκονται στη δεύτερη διαδρομή (που ξεκινά από την γέφυρα του Χαροκοπίου) – την οποία θα διασχίσουμε σε αυτή την εκδρομή – και είναι γνωστά ως «συμπληγάδες», από τα βράχια που βρίσκονται στη μέση του ποταμού.
Μετά τη σμίξη του με τον Καλαρρύτικο ποταμό ο Άραχθος εισέρχεται ορμητικός στο εντυπωσιακό φαράγγι του. Τα τοιχώματα του φαραγγιού σε κάποια σημεία έχουν ύψος 700 έως 800 μέτρα ενώ στο στενότερο σημείο του φαραγγιού το πλάτος είναι μόλις έξι (6) μέτρα. Η συγκεκριμένη διαδρομή ολοκληρώνεται στο ιστορικό μονότοξο γεφύρι της Πλάκας.
Ο Καλαρρύτικος ποταμός είναι ο κύριος παραπόταμος του Αράθχου. Συλλέγει τα νερά των πηγών από μία ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων, από τον αυχένα των Μελισσουργών, την Κακαρδίτσα ως και το Περιστέρι τροφοδοτώντας τον Άραχθο. Πρόκειται για ένα ποτάμι στενό και με σχετικά μεγάλη κλίση, Αλπικού στυλ.

Οι δραστηριότητες

Καγιάκ
Το Σάββατο 14/05 θα γίνει κατάβαση του ποταμού Άραχθου Β’ & Γ’. Η υδάτινη διαδρομή ξεκινά από την Γέφυρα του Χαροκοπίου για να καταλήξει μετά από 18 χλμ στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας. Η δυσκολία της διαδρομής είναι ΙΙΙ – ΙV (-) WW και κύρια χαρακτηριστικά της είναι οι βραχόκηποι, ο όγκος νερού και οι κατακόρυφοι τοίχοι των φαραγγιών.


Την Κυριακή 15/05 θα γίνει κατάβαση του ποταμού Καλαρρύτικου. Η υδάτινη διαδρομή για τη δραστηριότητα του Καγιάκ ξεκινά από την γέφυρα των Χρηστών για να καταλήξει 13 χιλιόμετρα μετά στο Γ’ τμήμα του Αράχθου. Η συνολική διαδρομή είναι 24 χλμ και ο βαθμός δυσκολίας της είναι ΙΙΙ – ΙV (-) WW.


Rafting
Τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθούν καταβάσεις με φουσκωτές βάρκες (rafting) και διθέσια φουσκωτά στους ποταμούς Άραχθο (τμήμα Β’ & Γ’) και Καλαρρύτικο αντίστοιχα από την εταιρία υπαίθριων εναλλακτικών δραστηριοτήτων «Trekking Hellas Ηπείρου».

Η συνολική διάρκεια της κάθε δραστηριότητας είναι πέντε (5) ώρες με την κάθε κατάβαση να διαρκεί περίπου τρεις (3) ώρες. Αφετηρία των δραστηριοτήτων είναι η βάση της Trekking Hellas στη περιοχή, στο ξενοδοχείο "Γεφύρι Πλάκας".

Στις συγκεκριμένες δραστηριότητες μπορούν να συμμετάσχουν ενήλικες και παιδία άνω των 8 ετών που γνωρίζουν κολύμβηση και δεν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους μαγιό, πετσέτα, ένα ζευγάρι πρόχειρα αθλητικά παπούτσια που θα βραχούν καθώς και ένα μπλουζάκι fleece ή μάλλινο. Ο εξοπλισμός που θα παρασχεθεί στους συμμετέχοντες περιλαμβάνει φόρμες νεοπρέν, αντιανεμικά, κράνη, κουπιά και σωσίβια.

 

Κόστος συμμετοχής

Kayak
Στη δραστηριότητα του καγιάκ μπορούν να συμμετάσχουν μόνο όσοι έχουν προηγούμενη εμπειρία στο συγκεκριμένο άθλημα. Οι τιμές περιλαμβάνουν ασφάλιση ατυχήματος.

 • Για όσους συμμετέχουν στην σχολή Καγιάκ Προχωρημένων και είναι μέλη του συλλόγου το ημερήσιο κόστος συμμετοχής στην κατάβαση ανέρχεται στα 85€ ανά άτομο
 • Για όσους συμμετέχουν στην σχολή Καγιάκ Προχωρημένων και δεν είναι μέλη του συλλόγου το ημερήσιο κόστος συμμετοχής στην κατάβαση ανέρχεται στα 100€ ανά άτομο
 • Για τα μέλη του συλλόγου με προηγούμενη εμπειρία στο Καγιάκ το ημερήσιο κόστος συμμετοχής στην κατάβαση ανέρχεται στα 15€ ανά άτομο
 • Για τα μη μέλη του συλλόγου που έχουν όμως εμπειρία στο Καγιάκ το ημερήσιο κόστος συμμετοχής στην κατάβαση ανέρχεται στα 40€
 • Στις ανωτέρω τιμές δεν περιλαμβάνεται το κόστος των Logistics που ανέρχεται στα 20€ ανά κατάβαση.

Rafting

 • Το κόστος για την κατάβαση στον ποταμό Άραχθο Β’ & Γ’ ανέρχεται στα 60€ ανά άτομο
 • Το κόστος για την κατάβαση στον ποταμό Καλαρρύτικο ανέρχεται στα 55€ ανά άτομο
 • Για όσους επιλέξουν να συμμετάσχουν στις καταβάσεις και των δύο ποταμών (Σάββατο και Κυριακή), το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 105€ ανά άτομο.

Η διαμονή

Η Διαμονή θα πραγματοποιηθεί σε 2κλινα, 3κλινα & 4κλινα δωμάτια στα ξενοδοχεία "Γεφύρι Πλάκας", στο γειτονικό ξενοδοχείο "Τελωνείο" στην περιοχή Γέφυρα Πλάκας Τζουμέρκων και στα ξενοδοχεία "Άραχθος Χαγιάτι" και "Nisista" στην περιοχή της Πτέρης και της Ροδαυγής αντίστοιχα.

Το κόστος της διανυκτέρευσης ανάλογα με το ξενοδοχείο κυμαίνεται από 55€-70€ το δίκλινο και συμπεριλαμβάνει πρωινό.
Αντίστοιχα οι τιμές για το τρίκλινο δωμάτιο κυμαίνονται από 65€-90€ ενώ για 4κλινο δωμάτιο από 70€-100€ συμπεριλαμβανομένου του πρωινού.

Η Α.Λ.Κ. για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων έχει κρατήσει τα ξενοδοχεία έως τις 30/04/2011.
Η κράτηση, προκαταβολή και εξόφληση των δωματίων από τους συμμετέχοντες θα πρέπει να γίνει προς την Α.Λ.Κ. επικοινωνώντας με τον έφορο εκδρομών Γ. Μαργαρίτη στο τηλέφωνο 697.44.30.436 (απογευματινές ώρες)
Προσοχή: Για την κράτηση δωματίου θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Όσοι το επιθυμούν μπορούν να διανυκτερεύσουν σε αντίσκηνα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη πίσω πλευρά του ξενοδοχείου "Γεφύρι Πλάκας".

Οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου "Γεφύρι Πλάκας" (μπάνια, τουαλέτες, αποδυτήρια, χώρος πλυσίματος εξοπλισμού) θα είναι διαθέσιμες σε όλους τους συμμετέχοντες.

Η διατροφή

Το δείπνο του Σαββάτου, όπως και το γεύμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο "Γεφύρι Πλάκας". Το κόστος του δείπνου και του γεύματος κυμαίνεται από 11€ – 17€ το άτομο ανά γεύμα και δεν συμπεριλαμβάνει αναψυκτικά και ποτά.

Τα μενού της εκδρομής:

ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΓΙΑΚ
ΜΕΝΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Ορεκτικό
(ανά τέσσερα άτομα)

Σαλάτα ανάμικτη
(μαρούλι-ντομάτα)

Τυρόπιτα – Λαχανόπιτα

Τηγανιά με Πιπεριές φούρνου

Κυρίως Πιάτο
Μπιφτέκι με Πατάτες φούρνου 14€
ή
Πέστροφα 15€
ή
Κατσικάκι Λεμονάτο με
Πατάτες φούρνου 17€

Επιδόρπιο
Σοκολατένια Αμυγδαλόπιτα με Παγωτό
ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΓΙΑΚ
ΜΕΝΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ορεκτικό
(ανά τέσσερα άτομα)

Σαλάτα ανάμικτη
(μαρούλι-ντομάτα)

Τυρόπιτα – Λαχανόπιτα

Κυρίως Πιάτο
Γίγαντες 11€
ή
Κόκορας Κοκκινιστός με Χυλοπίτες 15€

Επιδόρπιο
Πανακότα

 

 • Όσοι επιθυμούν να δειπνήσουν ή/και να γευματίσουν μαζί μας, για τον καλύτερο προγραμματισμό του ξενοδοχείου θα θέλαμε να συμπληρώσετε στη φόρμα συμμετοχής ποια από τις εναλλακτικές του κυρίως πιάτου επιθυμείτε.
 • Οι τιμές που αναγράφονται στα κυρίως πιάτα καλύπτουν το πλήρες μενού.
 • Οι συμμετέχοντες θα πρέπει οι ίδιοι να μεριμνήσουν για τυχόν σνακ & για τα νερά που θα καταναλώσουν κατά την διάρκεια των καταβάσεων ή άλλων δραστηριοτήτων

 

 

Ομαδικός εξοπλισμός

(ισχύει μόνο για όσους συμμετάσχουν στη δραστηριότητα του Καγιάκ)

 • Όσοι από τους συμμετέχοντες διαθέτουν ομαδικό εξοπλισμό όπως σπαστό κουπί, ομαδικό φαρμακείο, εφεδρική νάιλον ποδιά, αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή, κιτ επισκευής σκαφών, z-drag, εφεδρικό ισοθερμικό-Fleece σε αδιάβροχη θήκη, κινητό τηλέφωνο σε αδιάβροχη θήκη παρακαλούνται να το αναφέρουν στο αντίστοιχο πεδίο της φόρμας δήλωσης συμμετοχής.

Δηλώσεις συμμετοχής-Προκαταβολή

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής μέχρι την 30 Απριλίου 2011 την οποία θα βρουν στο ακόλουθο link: http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dDd4SmUxS1dzSEdGMXg4OVZ2WFBMdFE6MA

 • Εν συνεχεία θα πρέπει να στείλουν στο φαξ 210-6044722 το αποδεικτικό κατάθεσης προκαταβολής της εκδρομής που ανέρχεται στο 50% του συνολικού κόστους (κόστος διαμονής, διατροφής, δραστηριοτήτων και logistics).
 • Η κατάθεση της προκαταβολής θα πρέπει να γίνει στην Alpha Bank στο λογαριασμό 389.00.2002.000025 με IBAN: GR12 0140 3890 38900 2002 000025 (Α.Σ. ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΓΙΑΚ).
 • Η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού θα γίνει το Σάββατο 14/05 το απόγευμα στο ξενοδοχείο.
 • Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής έως και δεκαπέντε ημέρες πριν την πραγματοποίηση της εκδρομής επιστρέφεται ολόκληρο το καταβληθέν ποσό. Αν η ακύρωση γίνει από δεκαπέντε ημέρες έως και επτά ημέρες πριν την έναρξη της εκδρομής επιστρέφεται το μισό (50%) καταβληθέν ποσό. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή, η ακύρωση γίνει το τελευταίο επταήμερο πριν την έναρξη της εκδρομής το καταβληθέν ποσό δεν επιστρέφεται.

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή απορία καλέστε τον Γιώργο Μαργαρίτη στο τηλέφωνο 6974.430.436 (απογευματινές ώρες) ή στείλτε e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , με τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Σας περιμένουμε κοντά μας !!!

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση