Ο κόσμος του Καγιάκ δεν περιορίζεται μόνο στα φυσικά ποτάμια, εκτείνεται και σε οργανωμένες πίστες, σε μεγάλες πόλεις. Η κάθε δραστηριότητα έχει δημιουργήσει και την ανάγκη για διαφορετικά σκάφη. Ο σύλλογός μας ασχολείται κυρίως με τις δραστηριότητες που αφορούν το Καγιάκ, είτε στο ποτάμι, είτε σε οργανωμένες πίστες.

Στο ποταμι

Το καγιάκ ποταμού είναι μικρό και σταθερό, αλλά είναι πολύ πιο ευέλικτο από το τουριστικό (καγιάκ θαλάσσης). Είναι πιο ανθεκτικό στην κατασκευή του, για να αντέχει τα χτυπήματα στην κοίτη του ποταμού. Συνήθως έχουν περίπου 2,4 με 2,8 μέτρα μήκος με στρογγυλεμένη μύτη και η γάστρα τους είναι σχεδιασμένη να έχει μικρότερη επαφή με το νερό. Σε όλα τα καγιάκ ποταμού, ο κωπηλάτης κάθεται μέσα στο σκάφος και απουσιάζει το πηδάλιο.

Αθλητης μεσα σε καγιακ

Στη πιστα

Σε αντίθεση με το Καγιακ ποταμου, το Canoe slalom είναι ένα άθλημα, στο οποίο οι αθλητές συναγωνίζονται με τον χρόνο, προσπαθώντας να διανύσουν έναν στίβο από άγρια νερά, διαγράφοντας πορεία κάτω από πόρτες με προκαθορισμένο συνδυασμό στη ροή και ανάποδα της ροής του νερού. Κάθε διαδρομή είναι διαφορετική, αλλά μπορεί να έχει μέγιστο μήκος 300 μέτρα και να περιέχει έως 25 πόρτες, με τουλάχιστον έξι από αυτές, αντίθετες στο ρεύμα. Ο τύπος της πόρτας διαχωρίζεται από το χρώμα της, κόκκινο για πέρασμα αντίστροφα της ροής του νερού και πράσινο για πέρασμα στη φορά του νερού. Οι στίβοι διεθνώς σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε οι κορυφαίοι αθλητές να μπορούν να την ολοκληρώσουν σε χρονικό διάστημα μεταξύ 90 και 110 δευτερολέπτων,αν και κατά την διάρκεια του αγώνα, μπορεί να προκύψουν χρονικές ποινές για το άγγιγμα μιας πόρτας (2 δευτερόλεπτα) και την απώλεια μιας πόρτας (50 δευτερόλεπτα).

Αθλητης μεσα σε καγιακ

Στο Σλάλομ υπάρχουν δύο τύποι σκαφών, το κάνοε (C) και το καγιάκ (K). Στο Κανοε,  χρησιμοποιείται ένα κουπί μονής κουτάλας από έναν αθλητή που κάθεται γονατιστός μέσα στο σκάφος με τα πόδια του λυγισμένα, σε αντίθεση με το Καγιάκ που χρησιμοποιείται ένα κουπί διπλής κουτάλας και ο αθλητής βρίσκεται μέσα στο σκάφος σε καθιστή θέση.

το νερό σε περιμένει ...

Στο Athens Kayak Club δεν είμαστε απλα μια ομάδα, είμαστε μια οικογένεια. Αν θέλεις να νιώσεις και εσύ μέλος αυτής της οικογένειας, το μόνο που χρειάζεται ειναι να έρθεις κοντά μας. Μαζί μας θα έχεις άφθονες ώρες καγιάκ, γέλιου και πολύ περιπέτεια.

+30 (210) 60 44 722

info@athenskayakclub.gr